Vi gør snak til handling

Lad os hjælpe din virksomhed med at leve op til GDPR

Hvad er persondataloven?

Den 25. maj 2018 er den nye persondatalov trådt i kraft, og virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder, der ikke lever op til de krav, som loven foreskriver, kan se frem til bøder på op til 4 % af deres omsætning.

Men hvad er persondataloven? Og hvordan undgår du, at den får økonomiske konsekvenser for din virksomhed? ALSO’s forhandlere rådgiver gerne om persondataloven, ligesom de også står klar til at hjælpe dig videre med en handlingsplan. Hvis du ønsker et hurtigt overblik over den nye lov, inden du kontakter os, kan du med du med fordel læse med her, hvor vi opridser persondataloven.


Hvad er persondataloven?

Den nye persondatalov er – som dens officielle navn, databeskyttelsesforordningen, antyder – først og fremmest en lovgivning, der har til hensigt at beskytte brugernes personlige oplysninger.

Borgerne oplever i stigende grad, at deres personlige data bliver samlet og solgt, og mange har nok oplevet at modtage et tilbud fra en virksomhed, der på mystisk og mistænkelig vis kender lidt for godt til deres købsvaner.

Mange føler sig usikre, fordi de ikke ved, hvem der bruger deres personlige data – og ikke mindst hvem der har adgang til dem. Derfor vedtog EU i maj 2016 en ny lovgivning, der altså har til formål at beskytte borgerne mod uretmæssig anvendelse og opbevaring af personlige data.

Som nævnt har den nye persondatalov fået den knap så mundrette betegnelse databeskyttelsesforordningen men går dog også under navnet persondataforordningen eller den engelske formelle betegnelse General Data Protection Regulation – eller blot GDPR. De mange betegnelser kan muligvis skabe en smule forvirring, men de dækker dog alle over den samme lovgivning.


Hvad er konsekvenserne af persondataloven?

Hvis du er ansat i en virksomhed, organisation eller offentlig instans, der behandler personoplysninger, og ikke allerede har stillet spørgsmålet “hvad er persondataloven”, er der bestemt ingen grund til at tøve længere. For det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis du ikke lever op til de nye regler. Desuden har lovgivningen praktiske og administrative konsekvenser for både HR- og IT-afdelinger i de fleste virksomheder – store som små.

Manglende evne til at leve op til persondataloven kan som nævnt medføre bøder på op til 4 % af den årlige omsætning. For eksempel vil en mellemstor virksomhed med en årlig omsætning på 10 millioner kroner risikere en bøde på op til 200.000 kroner. Derfor er der også god grund til at lægge en plan for virksomhedens såkaldte GDPR-compliance, hvis det ikke er allerede er gjort.


Kom godt i gang med din GDPR-plan

ALSO samarbejder med et netværk af professionelle leverandører, som er behjælpelige med, at rådgive dig om de gældende regler og sørger for, at du kommer godt i gang med din GDPR-plan, så din virksomhed imødekommer kravene i persondataloven i 2018. Du er altid velkommen til at booke et møde med en af vores konsulenter, ligesom du også har mulighed for at bestille et info-kit, hvis du vil blive klogere på spørgsmålet “hvad er persondataloven?”.